
Grinnell College “Student Location Policy” July 1, 2024 

Grinnell College prepares and recommends successful teacher candidates for licensure in the 
State of Iowa through its Iowa accredited Teacher Education Program (TEP). Grinnell College 
offers a number of teaching endorsements to teacher candidates based on the licensure 
requirements established by the Iowa Board of Educational Examiners. This policy is to assure 
a Grinnell College TEP candidate’s understanding of the type of license they will be awarded 
upon successful completion of the State of Iowa requirements for licensure. Each TEP 
candidate will be asked to sign a letter of understanding upon acceptance to the Grinnell TEP. 

If a Grinnell College TEP candidate wishes to seek teaching licensure in a state other than 
Iowa, the candidate must know that each state has its own licensure requirements, and that 
each state constantly reviews, revises, and updates their own rules and regulations. An Iowa 
teaching license may meet license requirements provisionally in other states. However, a 
student seeking licensure in a state other than Iowa should check that state’s education 
department or licensing entity website for details. Some licensing boards impose additional 
requirements, such as satisfactory performance on an examination, post-graduate experience, 
or additional coursework like reading across the curriculum, etc. 

A Grinnell Education Faculty Advisor and the Grinnell Licensure Officer will assist teacher 
candidates in planning a Grinnell path to meet as many requirements outside of the Iowa 
licensure program as possible. Ultimately, it is the responsibility of the teacher candidate 
wishing to apply for licensure in a state other than Iowa to be mindful of those requirements. 

Grinnell Teacher Education Candidates that complete the Grinnell program, traditionally have 
been granted a “provisional” or “initial” teaching license in states other than Iowa to which they 
have applied, even when there was a course or two required by that state that Grinnell 
completers have not yet taken. Persons with a “provisional” or “initial” license usually have at 
least a year or two to satisfy the additional requirements after their provisional license has 
been granted. 

This policy is per U.S. Federal Regulations amendment 34 CFR 668.43(a)(5)(v) & (c) effective as 
of July 1, 2024. This policy also meets the National Council for State Authorization Reciprocity 
Agreement (NC-SARA) rules listed in their most recent handbook. 

Research for Iowa Licensure Reciprocity, linked below, was completed by colleagues from all 
Iowa Higher Education Institutions with Educator Preparation Programs (IHE EPP). The 
research was then verified by another colleague from a different institution to serve as a third-
party reviewer. Reviews of this reciprocity listing will occur annually in conjunction with the 
Iowa Association of Colleges of Teacher Education (IACTE) conference each fall. The Iowa IHE 
EPP Licensure Reciprocity research many be found here. 

https://www.grinnell.edu/academics/majors-concentrations/education/education-licensure
https://educate.iowa.gov/board-educational-examiners
https://www.federalregister.gov/d/2023-22785/p-1961
https://www.federalregister.gov/d/2023-22785/p-1961
https://www.federalregister.gov/d/2023-22785/p-1961
https://www.federalregister.gov/d/2023-22785/p-1961
https://www.federalregister.gov/d/2023-22785/p-1961
https://nc-sara.org/resources/sara-policy-manual
https://nc-sara.org/resources/sara-policy-manual
https://nc-sara.org/resources/sara-policy-manual
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1IPveiczOpfXbqVwZ8XlzpqCbrE8LnMA4k7ycTfDAwCA/edit?gid=0#gid=0

